GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Проектът „Clean sky“

July 15, 2008

В унисон с все по-голямата загриженост за опазването на околната среда е създаден един изключително амбициозен и мащабен проект – „Clean Sky“. Това е най-голямата изследователска програма на Европейския съюз за осъществяване на напредък в областта на устойчивостта и конкурентността на европейската авиация.

С бюджет от 1,6 милиарда евро програмата интегрира изследвания в шест ключови области, чиито технологични разработки ще се тестват в т.нар. интегриран технологичен демонстратор / integrated technology demonstrator (ITD)/. На откритото вчера във Великобритания Farnborough International Air Show 2008, което ще продължи до 20-ти юли, изследователите по програмата ще запознаят широката публика с целите на проекта. (Hall H4, Booth C7).

Европейският изследователски консорциум от 86 индустриални и изследователски компании от 16 страни има за задача да намали замърсяването, причинявано от разрастването на авиотранспорта. През следващите 7 години в резултат на изследователската работа и внедряването на иновации в авиотранспорта се очаква шумовото замърсяване и отделяното количество CO2 да бъдат намалени наполовина, а емисиите от азотни окиси с 80%.

Освен това изследователите ще работят по развитието на environmentally-friendly методи, процеси, процедури и материали, които да се влагат в новите самолети или да се ползват в процеса на експлоатация и последващото им рециклиране. Сред участниците в консорциума са лидери в бранша като Airbus, Alenia, Dassault Aviation, EADS-CASA, Eurocopter, Liebherr-Aerospace, Safran, Agusta Westland, Thales, Saab AB и Rolls Royce, Fraunhofer-Gesellschaft.

По материали от: http://idw-online.de

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: вредни газове, Екология, замърсяване, инженерни предизвикателства, околна среда, парникови газове, СО2, Транспорт

  1. […] Проектът „Clean sky“ (0) […]

  2. […] Проектът „Clean sky“ (1) […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>