GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Принципно нови соларни концентратори

July 16, 2008

Изследователи от MIT са създали специфични органични багрила, които нанесени върху стъклена основа ефикасно концентрират слънчевата светлина. Резултатите от изследванията са публикувани в тазседмичното издание на сп. Sciencе.

За снижаване цената на електричеството, добивано от слънцето, разковничето е в намаляването на скъпите полупроводникови материали, влагани в конвенционалните фотоволтаици. В този случай слънчевата светлина се филтрира и се извлича максимално енергията, която е характерна за UV- частта на спектъра.

Досегашните варианти на концентриране на слънчевата светлина използваха оптични приспособления – огледала или лещи. Но при тях има явни недостатъци –например опасност от „изпържване” на фотоволтаичната клетка, върху чиято ефективност високата температура има блокиращ ефект. А необходимостта от използване на тракери допринася за значителното оскъпяване на системите като цяло. И въпреки че има разработки, като тази на SUNRGY, където някои от тези недостатъци са преодолени, новата разработка на MIT все пак има своите предимства.

Новите „соларни” концентратори преставляват стъкла, върху които се нанасят специално разработени органични покрития. Те са плоски и леки, което прави интегрирането им в жилищните фасади и монтажа на покриви много лесно. Като цяло идеята много напомня за разработките на австралийските изследователи от Университета в Куинсленд, но те използват покритие от титанов двуокис, докато в Масачузетс са предпочели органични багрила, специално разработени от професор Baldo и неговия екип. Те се нанасят едностранно върху стъклото и подобно на фиброоптиката провеждат светлината, попаднала върху тях до краищата,където са монтирани соларните клетки, които я конвертират в електроенергия. Степента на концентрация зависи от съотношението на площта на стъклото и площта на соларните клетки в краищата му.

Голямото предизвикателство е да се преодолее естествената способност на органичните покрития да абсорбират голяма част от светлината, преди да я отдадат към соларните клетки. То е преодоляно с разработването на специални покрития, които имат свойството да поглъщат само в определена част от спектъра и да провеждат в друга част на спектъра.Фотоните в ултравиолетовата част на спектъра са заредени с най-висока енергия, ето защо ако те се улавят избирателно се подобрява значително ефективността на соларните клетки.
В един единствен модул могат да се комбинират два или повече вида багрила, които да провеждат до специално фино тунинговани соларни клетки, специализирани да улавят светлина в нискоенергийната или високоенергийната част на спектъра. Така ефективността на цялата система се увеличава до 2 пъти.

Baldo и неговите колеги са основали компанията Covalent Solar, базирана в Cambridge, MA с цел да доразвият технологията и да я подготвят за излизане на пазара в рамките на следващите три години. Jerry Olson, специалист по соларни концентратори към National Renewable Energy Laboratory коментира: „ Това е една хубава стъпка напред. Но само времето ще покаже, дали прогнозите ще се сбъднат.”

Видео-демонстрация на технологията:  organic dye solar concentrators

По материали от: Technology Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, електричество, иновативен дизайн, слънчеви панели, соларна енергия, соларни панели, Технологии за дома, фотоволтаици, фотоклетки, чиста енергия

  1. Наистина уникален подход, въпреки многото иновации в областта на слънчевата енергия, явно все още има място за нови идеи и увеличаване на ефективността!

  2. разбира се че ще има иновации, въпросът е дали тези иновации ще помогнат или ще ускорят разрушаването на прашинката върху която живеем ?

  3. Севдалина Пеева
    16 Jul 08
    2:07 pm

    Определено по втората опция здраво работят атомните енергетици, особено българските, както става ясно в последните дни, за съжаление…

  4. […] Принципно нови соларни концентратори (3) please wait…Rating: 0.0/10 (0 votes cast) Filed Under: Bсички, ТехнологииTagged: […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>