GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Coca-Cola до 2020 с 100% бутилки от биополимери

December 26, 2011

Войните на Cola-гигантите навлизат в нова фаза – зелена. Те вече не са фокусирани единствено върху вкуса, Coke и Pepsi през последните две години се надпреварват кой пръв ще наложи на пазара бутилки от пластмаса, която не е нефтен дериват. Coke изпревариха с презентирането през 2009 година на тяхната PlantBottle, която съдържа 30% захарни полимери, но в същото време е напълно рециклируема заедно с останалите пластмасови отпадъци.

Pepsi наваксаха в началото на тази година като разкриха своите планове да въведат в употреба бутилки, изработени от 100% полимери на растителна база, които да бъдат на пазара най-късно до началото на 2013 година.

От Coke твърдят, че вече са продали по света 10 милиарда от бутилките PlantBottles. Но те не спират до тук. По-рано този месец те обявиха създаването на три стратегически партньорства, чиято цел е създаването на следващата генерация PlantBottles.

Компанията си партнира с Virent, Gevo и Avantium, всяка от тези три компании е разработила алтернативи на пластмасите, получавани от петролни суровини и са нетърпеливи да наложат на пазара своите напълно рециклируеми еко-полимерни опаковки.

Всяка от тези компании има собствена програма за разработване на продуктите си. Virent планират до 2015 година да отворят първия си завод за производство на бутилки от био-полимери на базата на paraxylene.

Coca-Cola възнамерява да замени всички петролни пластмаси с биоматериали до 2020 година, като централен елемент в неййната стратегия са именно PlantBottle.

По материали от: greenbiz

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: био-полимери, замърсяване, отпадъци, Рециклиране

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>