GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Фотоволтаиците на First Solar с нов рекорд за ефективност

January 19, 2012

Рекордната 14.4 % тотална ефективност на фотоволтаичен модул  (Total Area Efficiency) е потвърдена от NREL. Американската компания First Solar, лидер в производството на тънкослойни фотоволтаици обяви преди дни, че са постигнали нов световен рекорд за ефективност на модули кадмиево-телуридни фотоволтаици (CdTe). С това те подобряват собствения си рекорд от 13,4% ефективност.

Този впечатляващ резултат е постигнат след като ефективността на фотоволтаичните клетки на компанията достигна 17,3% преди 6 месеца. И клетките и модулите рекордьори са изработени при използване на материали и машини от серийното производство на компанията в тяхната фабрика в Perrysburg, Ohio, а не в лабораторни условия.

Ефективността на клетките показва каква част от цялото количество светлина е превърнато в енергия от една единствена фотоволтаична клетка. Тоталната ефективност на модула показва производителността на сериен модул, съставен от множество фотоволтаични клетки, което е далеч по-реалистична оценка на продуктивността в реални условия.

„Тези рекорди разкриват огромния потенциал на CdTe-модулите в сравнение с традиционните силициеви панели.“ – казва Dave Eaglesham, Главен технически директор на First Solar.

Средната ефективност на модулите нарастна от 11.4 % през 2010 г. до 11.7 % през 2011 и се очаква да достигне 12.7 % процента до края на тази година. First Solar използват непрекъснат производствен процес, където един лист стъкло се превръща в напълно завършен фотоволтаичен модул за по-малко от 2 часа и половина. Това е първата компания, производител на фотоволтаици, която въведе програма за обратно изкупуване и тотално рециклиране на неизползваемите модули.

Всеки, който желае да изхвърли модули на First Solar може да си поръча на компанията да ги прибере (напълно безплатно за клиента). First Solar използва повторно 90% (от масата) на материалите отново за производство на фотоволтаични панели или други стъклени продукти. www.firstsolar.com.

По материали от: renewable-energy-sources

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: First Solar, енергия от слънцето, фотоволтаици, фотоволтаични модули

 1. Няма значение
  20 Jan 12
  11:03 pm

  Как се интерпретират тези проценти? Колко kw/h ток се добива от 1кв.м?

 2. Joro
  21 Jan 12
  8:43 pm

  Лятото в 12 ч по обяд в безоблачно време за около час /говогрим за неследящ слънцето панел/ ако е чист и чисто нов – 144W от квадратен метър. Ако панела е с контролер и акумулатор /инсталация/ – наполовина или 1/3 от това.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>