GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

90% от домовете в Израел ползват соларни водонагреватели

July 17, 2008

В края на юни в Хаваите беше гласуван закон, който задължава всички нови еднофамилни къщи да получават одобрение /нещо като Акт 16/ само ако са оборудвани със соларни системи за топла вода. Разпоредбата влиза в сила от 2010 година. Определено като се имат предвид климатичните предимства на острова, те биха могли в кратки срокове да постигнат това, с което могат да се похвалят домакинствата в Израел – там 90% от собствениците на жилища имат подобни системи.

Всичко започва през далечната 1950 година, когато заради недостига на горива правителството въвежда ограничения в подаването на топла вода за домакинствата. Веднага находчивите граждани разрешават проблема си с помощта на соларните водонагревателни системи. През 1983 година 60% от домовете са оборудвани с такива системи. През същата година е приет закон, с който се задължават собствениците на нови жилища да ги снабдяват със соларни водонагреватели, за да получат разрешение за обитаването им. В резутат се стига до впечатляващата днес цифра от 90%.

Испания е втората в света страна /след Израел/, която задължава жилищата да бъдат оборудвани със соларни водонагреватели – това изискване влиза в сила през 2005, в добавка с изискването новите сгради да бъдат оборудвани със соларни панели, генериращи собствено електричество. Което е напълно оправдано за собствениците на имоти, доколкото Испания е страната с най-интензивно слънчево греене в Европа. Но дори и в Германия, която има много по-малко слънце, има подобен прецедент. Неотдавна ви разказахме за малкото градче Marburg, където местните власти задължават собствениците на новите сгради да ги оборудват със слънчеви инсталации.

За тези, които не разполагат с време и пари, за да отскочат до Израел и да се уверят с очите си в истинността на изнесената информация, на помощ може да дойде компютъра – потърсете в Google Earth Ерусалим и ще видите хилядите блестящи малки правоъгълничета на покривите на жилищните сгради. Също така във Flickr търсене на Ерусалим или Испания в комбинация със solar power ще ви даде като резултат огромно количество снимки, които да потвърдят информацията.

По материали от:  www.metaefficient.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Clean, алтернативна енергия, възобновима енергия, Екология, енергия за дома, енергия от слънцето, слънчева енергия, слънчева къща, соларна енергия, соларни панели, Технологии за дома, устойчива градска среда, чиста енергия

  1. Joro
    18 Jul 08
    5:28 am

    Дори в едната Турция (за която нямам високо мнение между другото) месово се използват слънчеви водонагреватели. Спомням си преди пет години на път за Дикили – курортно градче в азиатката част, ми направи впечатление, че всички жилищни сгради, които се виждаха от пътя са бобрудвани със слънчеви водонагреватели по покривите. На тези ширини е престъпление да нямаш. Куба е единственото място според мен където, може да няма много такива съоръжения.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>