GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Сгъваем електрически автомобил тръгва в градовете през 2013 година

January 29, 2012

Революционна сгъваема кола, създадена в испанската провинция Баския обещава елегантно решение за намаляване на градския стрес, задръстванията и недостигащите паркоместа, както и намаляване на замърсяването от автомобилния трафик в градовете. „Hiriko“ (баската дума за градски) беше показана по-рано тази седмица в Брюксел. Вероятно по улиците на Европа тя ще се появи още в началото на следващата година.

„Hiriko“ е електрически автомобил с две места, който няма странични врати, а моторът му е монтиран в колелата. Той се сгъва подобно на сгъваемите детски бъгита за по-лесно паркиране. Идеята е рожба на Бостънската MIT-Media lab, но е реализирана от консорциум от седем малки компании от Баската провинция.

Създателите на 1,5 метровият мини-автомобил преговарят с властите в няколко европейски града за изграждане на производствени линии. Автомобилите „Hiriko“ могат да изминат 120 километра с едно зареждане и електрониката ограничава максималната им скорост до стойностите, разрешени в градски условия. Четирите колела могат да се движат във всички посоки, което позволява изключителна свобода при паркиране в тесни места.

Предвижда се мини-автомобилите да бъдат закупени от градските власти и да се предоставят тях за наемане в схеми, подобни на станалите толкова популярни схеми за наемане на велосипеди. За желаещите да си закупят сами такъв автомобил цената ще бъде около 12 500 евро.

Няколко града са проявили интерес – сред тях са Берлин, Барселона, но има и градове извън Европа като Сан Франциско и Хон Конг. Предстоят разговори с Париж, Лондон, Бостън, Дубай и Брюксел.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: електрически автомобили, зелени градове, Транспорт

 1. georgi
  06 Feb 12
  4:15 pm

  Много готино! Браво!

 2. Tonchev
  06 Feb 12
  5:44 pm
 3. ionizator
  02 May 12
  1:30 pm

  Ако си нямат сгъваем йонизатор – нека посетят http://ionizator.exsitee.com/.

 4. Много се радвам, че хората интересуващи се от електрически коли стават все повече и повече. Ние патентовахме система за трасформация на всички видове серийни автомобили в тип електро-хибрид, като за разлика от другите автомобили тип Хибрид нашата система е напълно независима от оригиналния агрегат на автомобила. Дори ако автомобила ви е с автоматична скоростна кутия прилагаме система, която синхронизира електромоторите и двигателя с вътрешно горене.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>