GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Нов рекорд – фотоволтаични панели с ефективност от 33,9%

February 11, 2012

Semprius, стартираща компания, която произвежда миниатюрни соларни клетки, които улавят концентрирана слънчева светлина без необходимост от скъпи системи за охлаждане, обяви миналата седмица, че са произвели най-ефективния соларен панел в света.

Компанията създава своите панели от миниатюрни соларни клетки от галиев арсенид – соларният модул-рекордьор се състои от хиляди такива клетки, всяка с широчина колкото линията, оставена от химикалка. Клетките са подредени под лещи, които концентрират светлината 1 100 пъти.

Галиевият арсенид е далеч по-добър при абсорбиране на светлината от силиция, използван в повечето видове соларни клетки. Но галиевият арсенид е също така и по-скъп. Въпреки че концентриращите соларни клетки използват малко количество полупроводников материал, те се нуждаят от сложна оптика и скъпи охлаждащи системи, както и системи за проследяване на слънцето. Микроскопичните соларни клетки на Semprius обаче са изключително добри в отдаването на топлината, което ги прави значително по-евтини.

Модулите на Semprius имат и още едно предимство – докато силициевите соларни клетки абсорбират ефективно само малка част от слънчевия спектър, клетките от галиев арсенид съдържат три слоя от материала, всеки от които е модифициран така, че да конвертира различна част от спектъра в електричество.

Тестове на независима трета страна установяват, че ефективността на соларните панели на Semprius имат ефективност от 33.9%, което ги прави първите в света панели, които преобразуват в електричество повече от една трета от слънчевата светлина, попаднала върху тях. Рекорд за силициевите фотоволтаични панели е 22,9% конверсия, докато масовите силициеви панели имат около 15% ефективност.

Досега експериментални панели се е случвало да достигат и по-високи стойности, но панелите на Semprius са готови за масово производство. Те са произведени с оборудването, което фирмата инсталира в своята фабрика в Henderson, North Carolina, която ще бъде открита това лято.

При технологията на Semprius десетки хиляди микроскопични соларни клетки се оформят от един панел от галиев арсенид с помощта на високо специализирани химични процеси и роботизирана система, която внимателно пренася всеки отделен слой върху подложка от евтин субстрат. Самият панел може да се използва многократно в производството, с което значително се намаляват разходите. Процесът е заимстван от техника за производство на миниатюрни електронни елементи, която е разработена от John Rogers, професор по материалознание от University of Illinois в Urbana-Champaign.

Едно сериозно ограничение за използването на концентриращите соларни панели е нуждата от проследяваща система за следване на слънцето. Тя често е доста скъпа и не може да бъде монтирана на повечето покриви. Подходящи са за открити слънчеви пространства, където няма засенчване.

С падането на цената на проследяващите системи и увеличаването на ефективността на многослойните фотоволтаични клетки, концентриращите фотоволтаици стават все по-привлекателни. Броят на големите инсталации непрекъснато нараства.

Фабриката, която Semprius планира да отвори през лятото на тази година, има капацитет да произвежда панели с мощност 30 мегавата годишно. Следващата стъпка е увеличаване на производствения капацитет до 100 мегавата годишно, което ще направи панелите им конкурентоспособни на евтините китайски фотоволтаици.

Цената на соларната енергия зависи от редица фактори – цена на капитала, цена на земята, близостта на електропреносни линии, цената на труда и т.н. Въпреки това Carr, Изпълнителният директор на Semprius, счита че цената на електричеството от техните панели ще бъде под 10 цента на киловат час. Това е достатъчно малко за да се конкурира с цената на електричеството в много райони. Най-важното от всичко е, че тази цена може да бъде постигната без никакви допълнителни субсидии.

По материали от: technologyreview

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, концентриращи фотоволтаици, соларни клетки, фотоволтаични клетки

 1. Това е супер. Ако цената падне до 10 цента на киловат, това приближава цената, която плащаме за ток на ЧЕЗ и т.н., което дава една мн. добра алтернатива. А за 220V с един инвертор и готово.

 2. Атанас
  15 Feb 12
  3:16 pm

  Тончев – това че 17 вместо за 10сек. ще набира 100км. е безначение и че няма да вдига повече от 120.Като намалям впръскването на газ – увеличавам въздуха т.е. газта се нуждае от повече въздух в горивната смес и аз съм практик не учен.За турбокомпресори и новите коли е ясно.Как да приспособим старите е “хватката“ щото до 10год. не’ма да има пари за цигари.

 3. Tonchev
  15 Feb 12
  8:18 pm

  това, че няма да има пари за цигари е прекрасно. не за здравето – всеки сам се убива, Но ще падне рязко контробандата, от която се издържа и криминалната и политическата мафия.

  А иначе, всяка кола с мотор инжекцион може да бъде по-икономична, по-екелогична и дори по-мощна. Нашите ситеми дават икономия, но не за сметка на динамичните качества на колата, а за сметка на по-интелигентоно управление на мотора ѝ. И не са скъпи и стават за всякакви коли.
  виж на
  Ако караш газов инжекцион, трудно ще свалиш разхода с 15-20, въпреки, че е възможно с комбинация от няколко ситеми – виж такива
  на
  http://greenclips.eu/category/patented-vehicle-solutions/

 4. Атанас
  15 Feb 12
  9:47 pm

  Да се смея ли или да плача или да блея но вярвам на очите си и повече няма да споря писал съм в коментар 48 и 52

 5. Tonchev
  15 Feb 12
  10:43 pm

  Доколкото разбрах Атанасе, си скопил колата си. Щом ти харева – продължавай.
  А ние сме направили системи за икономия на гориво за тези, които не искат да карат скопени коли
  виж как
  http://tonchev.net/bg/cars/universal-green-power-box-of-an-internal-comubustion-engine/244/

 6. Ender
  07 Mar 12
  3:20 pm

  Редно ли е да се запитаме при каква ефективност самите панели ще са ефективни.
  Има накой основни проблеми при използването на слънчеви панели. Да кажем че са 99% ефективни, ок но все пак са зависими от слънцето а както знем то не грее денонощно и пиковите часове на ползване на електричество са след залез слънце.Нямаме технология за съхранение на ел енергия в такива мащаби и с необходимата ефективност. Ако ли пък решим да прехвърляме ток от 1 часова зона към друга, демек на повече от 1000 км, при идеални условия загубата при сегашния начин на електропренос е 60 % на 1000км а реално е над 70%. (за който иска факти учебник по електротехника има си формулите да посмята). Дори на 99.99% ефективност слънчевите панели са само добавка към останалите източници на ел енергия. За да са ефективни е нужно или да си подобрим технологията за ел. пренасяне или да се намери начин за съхранение на тока.

 7. Tonchev
  07 Mar 12
  11:42 pm

  Фотоволтаиците не са виновни, а пък съхранинетото на тока се прави отдавна.

  Една добра синергия между съхранението на тока и акумулаторни автомобили в интелигентна мрежа е представена на

  http://www.b2b.bg/90.html

 8. Ender
  08 Mar 12
  3:07 pm

  Ясно постваш само линкове и си гониш печалба жалко е
  какото и да е тук явно нищо полезно не може да се намери

 9. […] greentech-bg.net […]

 10. Tonchev
  17 Jan 13
  10:37 am

  теоретичният максимум е 44% за фотоволтаиците, но комбинирани с полупроводникови термоелектрогенератори може да достигне над 70% ефективност, каквато няма никаква позната горивна електроцентрала

  вижте още на
  http://www.b2b.bg/solar.html

 11. vlady
  17 Jan 13
  12:47 pm

  Галиевият арсенид е опасен материал – има реална опасност от отделяне на силно отровния диарсенов триоксид и/или арсин при удар на мълния, заливане и т.н. Също производството му е вредно за околната среда. Силициевите елементи са по-безопасни.

 12. Tonchev
  18 Jan 13
  1:37 am

  не само – повечето материали в индустрията са такива

  но за енерегитака има напълно екологична и евнтина алтернатива с водни турбини от резиклируеми нетоксични материали. Тя и затова тази алтеранатива не се развива – просто е слаба печалбата и се изпуска контрола.

  например така
  http://hydrokinetics.com/

 13. disof
  07 Jan 14
  1:44 am

  здравйте,има още един вариант,но трябва да изчакам до Август за да споделя повече .Чакам Грамотата от Патентното ведомство в МЮНХЕН.
  „Пасивно охлаждане не Фотоволтайчен модул“
  Теоретично КПД – то му трябва да е по – високо от 30%.

 14. Tonchev
  12 Jan 14
  4:24 pm

  вижте едно патентовано охлаждане на фотоволтаик

  http://b2b.bg/65666.pdf

 15. Атанас
  24 Feb 14
  1:21 pm

  най-важното е вложената енергия и за рециклиране да е в пъти по-малко от получената и сега се бъркат нещата защото все още има нефт и евтин

  Учени в САЩ са изобретили фотоволтаик с 1% КПД но вложената енергия и за рециклирането е 40-50 пъти по-малка , и екологична

  казано иначе ако сегашните имат 15% КПД то този е с 40-50% КПД

  въпроса е при 25год. експлотационен срок на фотоволтаика дали се изплаща и дали добитата енергия е повече от вложената и за рециклиране

 16. Владо
  28 Feb 14
  7:49 pm

  Вълнуващо е като виждам как новите екологични технологии се развиват и стават все по-ефективни. Надявам се скоро време всичко около нас да е вече щадящо земята и нейните ресурси.

 17. Tonchev
  06 Mar 14
  9:36 pm

  слънчевата енергия е повече от достатъчна да задоволи всички нужди на планетата
  Например за напояване с едно българско патентовано решение:

  http://newcreator.biz/sun-irrigation/issued-patent-bg65666-b1/

 18. Joro
  07 Mar 14
  8:36 am

  Тончев, взе да ми липсваш, хубаво се появи…

  Нямаме достатъчно площ, Тончев, особено в блоковете /ако не си на последния етаж/…

 19. Tonchev
  08 Mar 14
  10:58 am

  дадох пример за слънчево напояване.на полето – има достатъчно площ.
  А за бита може също да се направят евтини решения
  например така

  http://www.tipsbytonchev.com/plus-energy-house-capability/

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>