GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Невежество и суета – опасна комбинация

July 18, 2008

В продължение на много години радият, считан за чудодеен тоник, е бил влаган в множество продукти – от чай до червило. Ядрената енергия дълго била приемана като желаното начало на ера, в която енергията ще бъде неограничена, евтина и добивана без труд, както и че ще донесе по-дълъг и щастлив живот на човечеството. С тези утопични илюзии светът отдавна се раздели и днес за нас радиоактивността означава опасност, дори катастрофа, след като вече познаваме унищожителната сила на ядреното оръжие и радиационното замърсяване.

Environmental graffiti поместват обзор на 10-те най-широко използвани радиоактивни продукти в историята и информация за някои от ефектите от тяхната употреба. Обзор на това колко опасна може да бъде комбинацията от невежество и суета бихме добавили ние. Макар мащабът на примерите в тази статия да е дребен, и за съжаление да има и далеч по-сериозни илюстрации на това.

Крем за лице Tho-Radia

С обещание за незабавно разкрасяване, радият е бил добавян в много парфюмерийни продукти, добили широка популярност във Франция през 30-те години на миналия век. Особено продаван е бил кремът за лице Tho-Radia , който съдържал 0.5g ториев хлорид и 0.25mg радиев бромид на всеки 100 гр. В рекламите е бил представян като създаден от Д-р Алфред Кюри, макар да няма такъв член на известната фамилия и дори не е ясно дали някога е съществувал.

Циферблати с радий

В началото на 20-ти век се използвала луминисцентна боя, съдържаща радий, за стрелките и циферблатите на стенни и ръчни часовници. Младите декораторки, които нанасяли боята поглъщали голямо количество от нея, в резултат на което имали сериозни проблеми със зъбите и дезинтеграция на лицевите кости.

Хляб с радий

Съдържащата радий вода от Joachimstal се ползвала при производството на хляб в пекарната Hippman-Blach, на територията на днешна Чехия. За щастие количеството на радия в хляба било незначително и едва ли е имало някакви последствия.

Radiendocrinator

Radiendocrinator бил създаден за да въздейства активиращо на жлезите с вътрешна секреция. Състоял се от 7 хартиени листа, напоени с радиев разтвор, с размерите на кредитна карта, покрити с прозрачен найлон и два гравирани със злато екрана. Изобретателят му William J. Bailey вярвал толкова много в своя продукт и твърдял, че не само го използва ежедневно, но и е изпил толкова много радиева вода, колкото никой друг. Почива през 1949 г. от рак на пикочния мехур.

Radium Chocolate

Шоколадът с радий, произведен от Burk & Braun се продавал в Германия от 1931 до 1936, като се рекламирала неговата подмладяваща способност.

Свещички с радий

Рекламите на радиоактивните свещички обещавали да направят слабите,обезкуражени мъже буквално изпълнени с жизненост и щастие, като доставят на отслабналите органи съживяваща сила. Произвеждали ги в Home Products Company , в Denver, Colorado. Разтворим радий се добавял към какаово масло и след това се оформяли като супозитории.

Радиоактивен детски комплект

Комплектът Atomic Energy Lab за първи път излиза на пазара през 1951 година и съдържа радиоактивни материали, с които децата да експериментират. Остава в продажба до началото на 70-те години. Въпреки че бил означен като безопасен, днес едва ли някой ще позволи на детето си да си играе  с уранова руда.

Радиоактивна вода

Керамичните съдове, които обогатяват с радон водата за пиене, били изключително популярни в началото на 20-ти век. Рекламирали се като „природно средство в помощ на здравето“.

Perpetual Sunshine

Произвеждан от 1918 до 1928 от Bailey Radium Laboratories, „Radithor” бил изключително популярен тоник, който се състоял от тройно дистилирана вода, съдържаща поне 1 microcurie от радий 226 и 228. Препоръчвал се за лечение на рак на стомаха, душевни разстройства, за подмладяване и връщане на сексуалната мощ. Славата му залязла, когато американският индустриалец Eben Byers,който го употребявал в продължение на 4 години, починал в нечовешки страдания от рак на лицевите кости.

Паста за зъби с радий

Произвеждала се по време на Втората световна война от Auergesellschaft в Берлин. На тубичката пишело че, радиоактивното излъчване увеличава защитните сили на зъбите и венците, клетките се изпълват с нова жизнена енергия… спира се разрушителното действие на бактериите…нежно полира зъбния емайл и го прави бял и блестящ”.

По материали от: environmental graffiti

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: радиоактивни продукти, радиоактивно заразяване, ядрен разпад

 1. kenkal
  18 Jul 08
  6:47 pm

  Даааааа! Суета+невежество=катастрофална глупост
  Ние непрекъснато се блъскаме от една в друга крайност, преследвайки вечната младост и неземната красота. И съответно грешим непрекъснато.

 2. kal
  18 Jul 08
  7:17 pm

  Свежо: Направо е зловещо.

 3. […] статистика). Затова се изненадах, когато днес видях този пост в GreenTech-BG на абсолютно същата тема, която в случая е придобила […]

 4. doko_06
  18 Jul 08
  8:54 pm

  Свежо: Аааххх,това е гадно!!!

 5. Joro
  18 Jul 08
  10:07 pm

  Съгласен съм, че повечето от споменатите неща са върхът на глупостта, но има неща съдъержащи радиоактивни изотопи от коитио няма дасе оттървем скоро. По-скъпите механични часовници със светещи стрелки използват радиеви бои. Същото се отнася и накои механични измерователни уреди – компаси, оптически прибори и др. със светещи скали са на същия принцип, светещи ключодържатели: http://bezpanika.com/index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=90 – това последното дори е пуснато прди 2 години, та чак и у нас се появи, и други. За промишлена техника не ми се говори, списъка е доста дълъг – дефектоскопи, новомери в затворени съдове, дебитометри за плътни и нееднородни смеси и мноого други. Скоро няма да се оттървем от техногенните РА източници около нас.

 6. Tonnie
  19 Jul 08
  11:41 am

  Като човек-инженер материалът ме трогна страхотно, даже ме изкефи. НО с тъга си помислих (като човек-пациент) как поредната мода в науката и медицината наречена Хомеопатия си прилича особено някакси с радиоактивната…Хубавото в случая е, че (както казват някои доктори) от пиене на вода никой не е умрял, пък ако ще в нея да има не 50 ами 100 атома лучен екстракт…

 7. Niki
  28 Jul 08
  2:11 pm

  az imam radiev kluchodarjatel 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>