GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Соларните панели на Alta Devices с потвърдена ефективност от 23,5%

February 13, 2012


(Image courtesy of DOE NREL)

Ако стартиращите компании Alta Devices и Semprius бяха в бизнеса със сървърни центрове, то първата щеще да предлага супер-сървърни центрове, докато втората щеше да комбинира хиляди Linux-boxes. Но в тяхната сфера и двата подхода имат потенциал да доведат до значително поевтиняване на фотоволтаичните инсталации.

Alta Devices получиха потвърждение за рекордната ефективност на техните соларни панели, които са в състояние да конвертират 23,5% от слънчевата светлина в електричество. Потвърждението е на американската National Renewable Energy Laboratory. Alta Devices е spin-out на University of California – Berkeley и е основана през 2007 година.

Компанията прави соларни клетки от галиев арсенид, високо продуктивен материал, използван в концентриращите фотоволтаици и соларните панели, използвани в космическите апарати. Alta Devices са разработили технология, при която слоят от галиев арсенид е с дебелина едва 1 микрон (за сравнение дебелината на човешкия косъм е 40-50 микрона). Галиевият арсенид има още едно голямо предимство – клетките генерират електричество и при по-слаба осветеност, както и не се влияят отрицателно от високите температури. Това повишава изключително тяхната средногодишна продуктивност.

Повишаването на ефективността на соларните клетки е един от обещаващите начини за поевтиняване на соларните енергия и по-широкото и разпространение. Освен това тънкослойните галиево-арсенидни панели могат лесно да се интегрират в най-различни приложения, което също ги прави изключително интересни.

По материали от: cnet

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: енергия от слънцето, тънкослойни фотоволтаици, фотоволтаици

 1. Атанас
  13 Feb 12
  7:54 am

  Трябва да се изчака 2-3год.да паднат цените и през това време топлоизолация вместо 30.000.000.000млрд.лв. граждански влогове от които 19% над 100.000лв.Президента Плевнелиев го каза преди 1год. санирането е 20% лихва.

 2. Атанас
  13 Feb 12
  8:02 am

  Напишете в Google “Лихвата рак на обществото“ и като излезе електронна библиотека прочетете книгата з да разберете за какво става въпрос и нещата се знаят от 100год.

 3. инж.Николай Л. Ангелов
  20 Dec 12
  12:13 pm

  Сега в северното полукълбо е зима. Почти навсякъде сняг е затрупал неподвижно монтираните слънчеви панели и без значение на тяхното изложение ефективността им едва ли е по-различна от НУЛА. Същото е положението и с двете 25МВт соларни централи, разположени в близост до Враца, покрай които вчера минахме с кола.
  За тези които не вярват, да се разходят до най-близките такива и се уверят с очите си. Ето защо винаги съм твърдял, че за България по-ефективни са тракерните соларни централи.

 4. инж.Николай Л. Ангелов
  20 Dec 12
  12:22 pm

  Много са предимствата, които могат да бъдат изтъкнати в полза на изграждане на тракерни соларни централи, но няма да ги изреждам, а ще ви дам възможност и Вие, уважаеми съкоментатори да помислите по въпроса.

 5. Tonchev
  20 Dec 12
  3:26 pm

  Ефективността на фотоволтаиците е различна и тя зависи от полупроводника, от който те са направени.
  вижте таблични данни на
  http://www.b2b.bg/solar.html

 6. инж.Николай Л. Ангелов
  21 Dec 12
  12:10 pm

  От какъвто и полупроводник фотоволтаиците да са направени, те са ефективни само ако са осветени. При липса на осветеност (нощем, при затрупване със сняг през зимата и пепел през лятото) тяхната ефективност силно намалява и дори изчезва напълно.

 7. Tonchev
  21 Dec 12
  1:00 pm

  затова, когато фотоволтаиците произвеждат ток е добре да се акумулира неговия излишък
  например по тази патентована схема
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 8. Tonchev
  21 Dec 12
  1:02 pm

  Друг начин за акумулация на излишъка е в батериите на електрическите коли и зареждаемите хибпиди, които да са смевяеми
  примерно на такива коли „НАПРАВИ СИ САМ“
  http://www.starton.biz/patents/a-newly-developed-hybrid-car-do-it-yourself/192/?lang=bg

 9. инж.Николай Л. Ангелов
  21 Dec 12
  2:06 pm

  По принцип, решението е именно в акумулация на излишната електроенергия. Но морето не е до колене, както си мислят някои. Каква акумулация може да помогне, ако снежната покривка се задържи по-дълго – да кажем месец, два, три…? Дори и ПАВЕЦ-овете с месечен цикъл на акумулация ще изчерпят своите водни резерви, а да не говорим за останалите начини за акумулация, които съвсем не са евтини.
  А пък ЕНЕРГОНЕЗАВИСИМИТЕ къщи със своите покривни фотоволтаици съвсем не ги виждам как ще се захранват ефективно. С изключение на електро-водородната енергоакумулация Но и това решение съвсем не е евтино.
  Ето защо на първо място целият свят поставя въпроса за евтин ток от първичния възобновяем източник. А по отношение на акумулацията на електроенергия от възобновяемите източници капиталовите разходи за тази акумулация ще бъдат толкова по-ниски, колкото по-дълги и мощни са излишъците.
  И този принцип съответства на добив на електроенергия от тракерни фотоволтаици а не от стационарно разположени.

 10. Атанас
  21 Dec 12
  10:17 pm

  Решението е хоризонтални покриви с мозайка или асфалтови покрития за да може фотоволтаиците да се чистят почти всекидневно от прахът и снегът.
  Но проблема с акумулацията си остава но може да се построят много ПАВЕЦ.
  Ако някои хора нямат морал т.е. са крадливи не означава ,че централизацията е лошо нещо.Производство и планирането на електроенергия не е проста работа.
  Проблема е в морала – Костов подписа за ТЕЦ 1 и 3 , отделно 60% от тока на Козлодуй се изнася и добре ,че е държавната ТЕЦ – 2 и ще се строят още два блока.
  На първо време течни въглища – http://energetika-bg.com/2010/08/17/tetchni-vaglishta-ve-fantaziya-ili-realna-ekologitchna-alternativa/ и водорасли – http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 ставащи за фураж и биогориво.
  По-опасното е когато 1.000.000 бълг.граждани горят въглища през зимата и газовете от колите защото няма как да се сложат филтри на всяка печка и кола.

 11. Атанас
  21 Dec 12
  10:35 pm

  Аз съм за фотоволтаиците и ветрогенераторите но с ясни правила защото фактите са – http://darikfinance.bg/novini/80521#comments – законно ограбване.
  По-голямата измама е ,че България трябва да има 16% енергия от ВЕИ до 2020год. във крайното брутно потребление и електроенергията има само 28% дял в крайното потребление.
  Става въпрос за голяма измама защото САЩ ,Китай ,Индия ,Русия ,Канада и Япония отделящи 85% от въгл.двуокис в атмосферата не плащат глоби ,а България ще плаща заради глупавите изисквания на ЕС.
  Азотните окиси и метана са наистина много опасни парникови газове но СО2 не е и още по-малко ДА СЕ ТЪРГУВА с него и да се глобява България.

 12. Tonchev
  22 Dec 12
  12:44 am

  У нас годишно се секат около 10 милиона куб. м. дървета. Близо половината от това са разни видове кражби. У нас понечето домакинства се толят с дърва или с дърва и нещо друго. Но в бъдеще ще нараства добива на дървесина – законен и незаконен. Затова най-разпростаненият енергоизточник у нас са дърветата. каато прибавим към тях и другата биомаса се получава колосален източник на енергия. За износ отива качествената дървесина, а некачествевана, която е много повече, се ползва у нас главно за огрев.
  Ефективността на отоплението на дървесина у нас не надвишава 50%. Ако се повиши ефективността при изгаряне на биомасата, примерно, чрез когенерация, то тя ще може да се ползва за отопление пак с около 50% ефективност, но ще има и 20-25% за ток. Като цяло ефективност на когенарацията 70%.
  Това е пряко решение за децентрализираната енергетика, която и сега работи на дърва, ама не дава ток.
  Още за децентрализираната енергетика вижте на
  http://greenclips.eu/bg/smart-grid/the-concept-of-a-smart-grid/201/

 13. Атанас
  22 Dec 12
  8:05 am

  Тончев – така е но трябва да се мисли защото 1.000.000 бълг.граждани горят въглища,дърва през зимата и няма как да се сложат филтри на всяка печка и отделно КПД-то е два,три пъти по-малко.
  Така е и за колите защото няма как да се сложат филтри на всяка кола за да улавят газовете от аспуха тоест ел.колата не е по-екологична но просто на ТЕЦ-вете може да се сложат филтри – http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 ставащи за фураж и биогориво , и естествено течни въглища http://energetika-bg.com/2010/08/17/tetchni-vaglishta-ve-fantaziya-ili-realna-ekologitchna-alternativa/
  Въпроса е в правилното управление,съхранение на ВЕИ и съчитанието им с невъзобновяемите енергийни източници.

 14. Tonchev
  22 Dec 12
  7:53 pm

  Те българските селяни и граждани все повече дърва ще горяат и все повече пушек ще правят. Едва ли някой ще ги спре. Предложението ми е да се оползотворява топлината на пушека, включително и да се прави ток от нея. Следва да се напарви такова устройство (имам готови решения), което да се слага на кюнеца/в комина. Пушек пак ще има, ама по-студен ще излиза навън, но и ток ще има. Така реално може да стане децентнрализация на енергетиката и то с почти безплатно гориво – крадени дърва.

  виж за децентрализацията
  http://www.tonchev.org/distrbg.html.

 15. инж.Николай Л. Ангелов
  22 Dec 12
  9:18 pm

  Ехеейй…, Тончев, ти нашия народ много крадлив го направи…Ха-ха-ха-ха…!

 16. Tonchev
  23 Dec 12
  12:03 am

  не съм писал никъде, че народът е крадлив. Писал съм, че се краде, защото такава е статистиката-. Според мен фирмите са основните крадци и затова се стрелят. Помните там около Самоков, царските гори и т.н..Такива са фактите …., но това е добре за децентрализираната енергетика. Остава само да се прави и когенерация
  Иначе децентрализираната енергетика може да стане и без дърва
  например така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/of-grid-home-power-system-maximizes-local-renewable-power-generation/640/

 17. Tonchev
  23 Dec 12
  12:21 am

  Атанасе, ел колата е по-екологична от другите само ,ако ползва ВЕИ за зареждането си или горивни клетки с водород добиван от ВЕИ
  например така
  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-powered-charging-stations-of-e-cars/665/

  http://tonchev.net/bg/smart-grid/solar-reflective-system-with-hydrogen-energy-accumulation/689/

 18. Атанас
  23 Dec 12
  2:28 pm

  Тончев – естествено ,че ел.колата е екологична ако се зарежда от ВЕИ но 90% от електричеството в света идва от парни турбини/ТЕЦ и АЕЦ/ ,и скоро няма да се промени но може въглищата да бъдат течни и водорасли за улавяне на СО2 и NO2 /коментар №13/
  Основният проблем са батериите за ел.коли – енергията за производство и рециклиране , и цената им.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>