GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

MAG – един неустоимо предизвикателен полет на фантазията

August 7, 2008

Вероятно трябва да направим една нова рубрика в сайта, в която да класифицираме идеи, подобни на тази. Може би нещо като „Green tech sci-fi”. На всички, които ще се възмутят от фантастичния елемент, препоръчвам да се посмеят на първите реакции по отношение на нуждата от телефоните, копирните машини и персоналните компютри. Може би след много години в подобна рубрика все пак ще има няколко, или поне една идея, която ще бъде неотменна част от ежедневието и от всички ще се приема за нещо толкова естествено. За разлика от годините, в които се е родила.

Концептуалният автомобил MAG на словашкия дизайнер Matúš Procháczka загърбва актуалния за деня дебат дали електрическите коли са по-добри от хибридите и прави крачка напред. Докато феновете на екологичните автомобили спорят, със своя невероятен проект дизайнерът смело надскача съвременните технологии и отива направо в бъдещето. Вместо двигател с вътрешно горене, неговият автомобил се движи с електромотор, който създава магнитно поле и чрез взаимодействието си с пътното платно задвижва автомобила.

Очевидният недостатък: за движението на подобни автомобили трябва да се преустрои пътната инфраструктура, като се намагнетизира, нещо изглеждащо далеч по-фантастично от провокативния дизайн на самия автомобил. Обаче подобна система значително ще намали енергията, необходима за движението на превозните средства, особено като се има предвид, че се очаква теглото им да бъде по-ниско от това на сегашните автомобили с около 50%. Седалките са създадени от специални текстилни материали, които могат да се регулират за максимален комфорт на пътниците и в тях са вложени възможно най-малко материали.

Проектът МAG е носител на наградата Unseen Technology Award в миналогодишния конкурс Interior Motives Design Award 2007. Той се основава на технологии, които не само че не са внедрени, а дори още не са създадени. Това е просто един невероятно интригуващ полет на въображението и опит да се надникне в бъдещето на транспорта. Но за сметка на това е толкова оригинален, че е невъзможно да му се устои.

По материали от: Inhabitat

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Автомобили, алтернативни енергийни източници, алтернативно гориво, електромотор, инженерни предизвикателства, иновативен дизайн, Транспорт, чиста енергия

 1. Няма смисъл повече от коли, които да се движат по пътищата. Прекалено пренаселено стана. Всеки ден се сблъсквам със задръстванията и се сещам за летящите коли от научната фантастика. За радост такива вече не са футуристични
  http://www.rs-auto.bg/news/article/6144/m200-jetson/
  но тепърва ще стават електрически. Представям си как двигателят на такава е на базата на ZPE 🙂 Обхвата ще е неограничен. Затова нека пътищата бъдат премахнати, на тяхно място да поникне зеленина, а градската и междуградската транспортация да бъде по въздух. Крайно време е.

 2. александър
  08 Aug 08
  8:16 am

  Peacekeeper,
  мислиш ли, че е по-добре колите да са във въздуха отколкото на земята? При еднакъв брой автомобили според мен е все тая на кое от двете места ще е пренаселено. Аз лични бих предпочел по улиците, а не нещо да прелита над главата ми.

  Нещо забавно:
  фамилното име на дизайнера преведено на български означава „разходка“ 🙂

 3. green
  08 Aug 08
  11:24 am

  Това не е научна фантастика а измислица и изцяло фантастика.
  Която никога няма да е практична. Помислете само колко енергия ще се похаби за повдигане и придвижване на този автомобил – доста повече от колкото за един сегашен. А и олекотяване на цялата конструкция съществува от много години за пример спортните автомобили преди още да се стигне до сегашните Формула 1 и подобните. Има и автомобили в масово производство олекотени много с употреба на алуминий и карбонови влакна както и по лека но по сложна конструкция от тръби. И не е преповарено движението по улиците а е претоварено от хора на които не им е нуждно да се придвижват с автомобили като тези дето отиват на 100 метра до магазина или кафенето на ъгъла за си похарчат стотинките. И същите паркират съвсем незаконно на тротоарите и улиците.
  Когато се реши проблема с енергийната криза тогава ще има и летящи автомобили а може би няма да се наричат автомобили ами самолети.

 4. green, не съм съгласен че идеята за летящи автомобили е непрактична, даже напротив, смятам че е много добра идея. Напоследък следя антигравитационни технологии и проучвания. Антигравитацията, ако е добре разбрана, използва много малко енергия, защото магнитното поле около устройството образува донатообразна форма (като кифла с дупка в средата) и енергията се използва отново и отново с огромна ефективност. Всъщност антигравитацията е много усъвършенствана, но се крие от потребителите, тъй като статус кво-то вече осигурява милиарди и трилиарди приходи на най-печелившите индустрии и компании, които са инвестирали пари и време в разработване на инфраструктура и технологии. Те никога няма да работят против интересите си.

  А в случай че тази технология стане достъпна ще се елеминира нуждата от пътища и магистрали, оттам ще се спести купища енергия, пари и време, като в същото време природата ще остане ненаранена.

 5. Севдалина Пеева
  08 Aug 08
  2:59 pm

  Едно кулинарно/лингвистично уточнение – донат напомня най-много на поничка 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>