GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

IKEA инвестира в чисти технологии

August 8, 2008


Определено съм изключително пристрастна, когато става въпрос за устойчивия бизнес модел на IKEA и тяхната ангажираност към проблемите на околната среда. Защото съм работила последователно в две български компании, които са техни доставчици. И впечатленията ми са от първа ръка.

Ето защо веднага бързам да споделя новината, че IKEA се готви през следващите 5 години да инвестира 50 милиона евро в стартиращи компании в областта на чистите технологии. Идеята е някои продукти да се предлагат в търговските обекти на веригата, а други да се предоставят за ползване от фирмите-доставчици на шведския гигант.

Усилията ще бъдат насочени в пет ключови области – соларни панели, алтернативни източници на осветление, енергийна ефективност, пестене и пречистване на вода. Всичко това в обичайния нисък ценови клас, но същевременно с възможно най-високо качество. Всеки продукт, който не съвместява тези две характеристики няма шанс да попадне в магазините на компанията /.

Вече се водят разговори с различни компании и се очаква първата инвестиция да бъде реализирана до края на тази година, според Johan Stenebo, изпълнителен директор на Ikea GreenTech. Първите продукти в резултат на тази програма се очаква да бъдат на пазара в рамките на 3-4 години. Като се има предвид, че клиентите на веригата са половин милиард годишно, това означава много широко и масово навлизане на зелени продукти на пазара. Т.е. наближава моментът, в който зелените стоки стават неотменима част от бита, а не лукс, ексцентричен избор или флирт с модерното.

Но за да бъдем справледливи към IKEA, тук трябва да спомена, че това съвсем не е „зеленият” старт на компанията. Тя е пример за икономична логистика, прилага задължително принципа „flat-pack” за всички продукти, разполага със собствена електронна мрежа и размяната на документите между нейните 118 000 служители, 1300 доставчици в 50 страни и 270 магазина от години става само по електронен път.

Компанията продава готови къщи от 1990 година, но през миналата година те дебютираха на пазара във Великобритания оборудвани със соларни панели и геотермално отопление.

Тъй като голяма част от продуктите на IКЕА съдържат дървесина под една или друга форма, част от стратегията на фирмата е да контролира източниците на тази суровина да бъдат добре управлявани гори / verified well-managed forests – някой да има по-добра идея за смислен превод?/. Компанията осъществява проект по възстановяване на разрушени гори в Малайзия, залесяване в различни части на света, предоставя стипендии на студенти по лесовъдство, от 1999 сътридничи на Global Forest Watch и World Resources Institute по проект за картографиране на девствените гори по света, което ще спомогне за тяхното опазване.

В един от най-новите проекти, съвместно с WWF усилията са насочени към създаване на помощни инструменти за лесовъдството и промотиране на отговорното управление на горите, като сред страните, в които ще се осъществява проекта, попада и България, наред с Румъния, Литва, Латвия, Естония, Русия и Китай.

По материали от: cleantech.

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: Архитектура, геотермална енергия, Екология, енергоспестяване, околна среда, слънчеви панели, соларни панели, Технологии за дома

  1. Ееее браво на ИКЕА. Това със сглобяемите къщи ми харесва. Винаги съм си мечтам да си купя къща която сам да сглобя и проектирам и в същото време да няма недостатъците на сегашните сглобяеми къщи. Определено строителната индустрия ще предложи невероятни неща в следващите години и нямам търпение да видя какъв ще е резултатът.

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>