GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

ДИВА ЕНЕРГИЯ

August 9, 2008

Украйна е една от енергийно най-неефективните икономики в света. Освен това е фатално обвързана с енергийните доставки от Русия. Просто изумително е, че една млада жена става трубадур на идеята за независимост и промяна.

Eдин нетипичен глас говори – и пее – за нуждата от енергийна независимост и алтернативата – чиста, зелена енергия. Това е Руслана, добре позната и у нас. Нейните живи концерти спират дъха и са изпълнени с огън, дим, завладяващи танци и костюми. В центъра е самата тя – развяваща буйната си като грива коса, винаги облечена почти символично и излъчваща неизтощима, заразителна дива енергия.

Публиката я идентифицира точно по този начин и това я вдъхновява да нарече своя албум и сценично шоу „Дива енергия”. Постепенно обаче смисълът се обогатява и включва идеята за енергия от слънцето,вятъра и водата, за енергийна независимост. Самата Руслана казва, че иска да накара хората да се замислят за екологичната цена на изкопаемите горива, но съвсем не е лесно това да се преведе на музикален език, да се визуализира, да стане разбираемо за публиката. Всъщност Руслана не пее за цените на горивата или за въглеродните емисии. Тя пее за дивата енергия на любовта, която триумфира над света на синтетиката и над енергийната зависимост.

Руслана беше на улицата по време на протестите през 2004, познати като Оранжевата революция. Дори извоюва място в парламента. Сега в края на юли 2008, катастрофални наводнения в Западна Украйна съвпадат с нейното пристигане в региона. Но вместо да отмени своя концерт, Руслана се впуска да проучи мащабите на нещастието и основава Координационен център „Карпаты. Наводнение. SOS– 2008”.

Каква жена! Изобщо не мога да я сравня с лъскавите холивудски актриси, позиращи по време на шопинг с платнени торби, нито дори със заслужаващия иначе адмирации green lifestyle на Джони Деп и Леонардо ди Каприо и техните еко-острови за милиони долари.

Определено Руслана е много по-истинска, по-искрена и пленително дива! Именно нейното послание е това, което най-много се отнася и за нас, българите. И за нас енергийната независимост е жизненоважна.

Трябва ни дива енергия, а не унизителна зависимост от големия брат.

Руслана: Dika energia

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, възобновима енергия, Екология, Енергийна ефективност, енергийна независимост

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>