GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Вертикални градини – 3

August 11, 2008

Ако сте останали с впечатление, че вертикалните градини са произведения на изкуството или ексцентрични допълнения към претенциозния интериор на скъпи хотели, търговски центрове, музеи и прочие, мисля че днес ще ви убедя в противното.

Вертикалните градини на George Irwin се намират в сивата бетонна джунгла на Лос Анджелис и са по-скоро социален проект. Там, където доскоро стените красят единствено графити, днес има истински зелени оазиси. „Разглеждайте ги просто като друг вид градска градина” – казва специалистът по озеленяване Irwin.

Той инсталира четири „зелени стени” на различни места в Central City East, с обща площ над 70 кв.м., една от които в двора на местна гимназия. Всяка от тях е с размери 1,80 на 9 метра, съставена е от 45 вертикални елемента, в които е вложена почва и е вградена напоителна система. „Фермерите“ от квартала могат да засаждат всичко – от ягоди, през чери домати, до пъпеши.

Според техния създател, всяка една от вертикалните градини ще може да дава около 180 кг. продукти на сезон. Но според него много по-важни са връзките, които се създават между хората от местната общност, благодарение на грижите за градините, както и навиците, които ще изградят децата и младежите.

Като гледах видеото, останах с впечатление, че подобно начинание изисква преди всичко желание, а не скъпи материали и сложни технологии. Съвсем сериозно се замислям какво аз бих могла да си направя сама. Ако измисля нещо по въпроса, обещавам да го споделя.

По материали от: http://money.cnn.com

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: вертикални градини, Екология, околна среда, устойчива градска среда

  1. още един фен на хоризонта 🙂

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>