GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Домове, които винаги гледат към слънцето

August 12, 2008

Първата такава къща – слънчоглед / „il girasole“/ е проектирана, построена и обитавана от италианския корабен инженер Angelo Invernizzi. При проектирането съдейства и италианският архитект Ettore Fagiuoli. Строителството продължава от 1929 до 1935 година.

Горната половина на къщата се върти със скорост от 4 мм в секунда около централната кула, висока 43 метра. Основата всъщност е покрив на първото, статично ниво на къщата. Енергията за задвижване на 1500-тонната конструкция се осигурява само от два /!/ електромотора с обща мощност от 3 конски сили/!/. Пълната обиколка отнема малко над 9 часа. Скоростта на въртене може да се регулира и да се намалява по желание на обитателите.
Информацията за този инженерен шедьовър намерих на страниците на Deputy-dog.com, където можете да намерите и допълнителни линкове по темата.

Въпреки своята оригиналност и преосмислянето на взаимодействието между сградата и нейните околности, „il girasole“ не е причислявана към образците на сюреалистичната архитектура, а е давана като пример за surrationalizm.„il girasole“ ни напомня за максимата, че всичко ново е добре забравено старо. Един подобен на нея съвременен проект е „The Dumble Project“ на Robin Hamilton, който в момента се изгражда в отдалеченото селце Ashbourne в Derbyshire. Той е едновременно low cost и природосъобразен. Това съчетание е постигнато с използването на рециклирани материали и включването на нови функции и характеристики.

• Външните стени са облицовани с рециклирани материали
• На покрива има градина
• Отпадъците се преработват в инсталация за биогаз
• Къщата е снабдена с геотермална инсталация
• Добавена е и система за пречистване на дъждовната вода
• Проектирани от самия Robin Hamilton вятърни турбини на покрива генерират електричество и при ниски скорости на вятъра

Скоростта на въртене е 5 см в минута и пълната обиколка се извършва за 9 часа и 20 минути.
На dynamic-architecture.blogspot.com можете да намерите информация и за други образци на т.нар. динамична архитектура.

The Dumble Project – youtube video

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: вятърна турбина, геотермална енергия, Екология, Енергийна ефективност, енергия за дома, енергоспестяване, инженерни предизвикателства, иновативен дизайн, пречистване на вода, слънчева къща, чиста енергия

  1. […] Домове, които винаги гледат към слънцето (0) […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>