GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Пекин 2008 като безпрецедентен климатичен експеримент

August 13, 2008

Един от най-наблюдаваните проекти, съпътстващи Олимпийските игри в Пекин, са усилията на Китайското правителство да намали емисиите в града с 60%. Замърсяването на въздуха тук надвишава 5 пъти допустимите норми, определени от Световната здравна организация и смогът понякога е толкова гъст, че закрива слънцето. За да се справят с проблема, властите спряха от движение половината от автомобилите, временно затвориха десетки леярни заводи и други замърсяващи фабрики в столицата.

Ползата от тези мерки е не само по-здравословен въздух за спортистите – това е една невероятна възможност учените да проследят как природата реагира на драстично намалените емисии.

Екип от Калифорнийския университет в Сан Диего, начело с климатолога Veerabhadran Ramanathan, ще прави замервания в продължение на 6 седмици с помощта на непилотирани самолети. „Китайците създадоха една огромна лаборатория, в която можем да изследваме влиянието на замърсяването върху климата.” – казва той. Сътрудничат му учени от Националния университет в Сеул, които са осигурили инструментариума за измерванията, както и една изследователска станция на Cheju Island, на около 500 километра от Пекин.

От тази станция излитат самолетите по тройки – един от тях лети под, другият над и третият в най-замърсения въздушен слой. Поради различията във въздушните течения на различните височини ще може да се замерва и обмяната на въздушни маси с различни региони, незасегнати от рестриктивните мерки. Същевременно се извършват полети и в Калифорния, в опит да се установи дали чак дотук могат да се засекат следи от пекинския смог. Целта е да се установи глобалното влияние на замърсяването и промяната на климата. Последните проучвания сочат, че твърдите частици вероятно маскират влиянието на парниковите газове, като отразяват слънчевите лъчи обратно. Точно това сега има чудесна възможност да бъде проверено.

Измерванията, събрани с помощта на малката летателна флотилия, ще бъдат комбинирани със данни, събирани от сателитите на NASA. Очакванията са да се получи много по-ясна картина за връзката на замърсяването на въздуха и парниковия ефект. Ramanathan счита, че усилията за намаляване на замърсяването по целия свят ще доведат до засилване на тенденцията за глобално затопляне. Дали това е така?Ще очакваме с интерес резултатите от Пекин 2008 далеч след нейното приключване.

По материали от: Technology Review

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.

  1. […] кратък пост, гледам церемонията по закриването на Олимпийските игри в Пекин, която буди в мен напълно сходни асоциации. Едни игри, […]

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>