GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Соларен климатик на GreenCore Air

August 14, 2008


Навсякъде по света климатиците имат значителна тежест в месечните сметки за електроенергия, в последните години вече и у нас е така. Това обяснява защо новината за нов модел соларен климатик заля цялата „зелена“ блогосфера. И ние също не можем да пропуснем да ви представим изключително интересния нов продукт на GreenCore Air – соларният климатик gc102000.

Неговото захранване се осигурява от 170 ватов соларен панел. И тук идва най-интересното: слънчевият панел произвежда прав ток, който трябва да се конвертира в променлив, за да може да захрани обичайните електрически уреди. Но не и в този случай. Тук няма нужда от конвертор, защото климатикът работи с прав ток.

Соларният климатик може да топли или охлажда помещения с площ до 55 кв.м. Предлага се в два варианта – преносим и за неподвижен монтаж. Освен това е снабден с батерия, която позволява да работи при липсата на слънце.

От McDonalds вече правят тестове в няколко от своите ресторанти. Сигурна индикация, че продуктът не е на ниво интересна идея, а почти готов за пазара. Да се надяваме!

По материали от: www.solarfeeds.com/

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, възобновима енергия, Екология, енергийна независимост, енергия за дома, инженерни предизвикателства, иновативен дизайн, слънчева енергия, слънчеви панели, соларна енергия, Технологии за дома, фотоволтаични соларни клетки, фотоклетки, чиста енергия

 1. Stefan
  14 Aug 08
  9:43 pm

  Mnogo me interesuva ima li poveche informacia az giveia v Johannesburg i tova e zanaiata mi PLEASE

 2. Севдалина Пеева
  15 Aug 08
  9:28 am

  Стефан, много съжалявам, че ще Ви разочаровам, но в момента никъде няма повече информация…
  Нито търговска, нито техническа.
  Мога да предложа в повече единствено линк към сайта на фирмата:
  http://www.greencoreair.com/aboutus.html

 3. Joro
  16 Aug 08
  7:20 am

  Да-а, интересно. Факта, че работи на постоянен ток и че това е плюс ме навежда единствено на една мисъл.. Устройството най-вероятно използва не компресорен агрегат с фреон и 2 тела, а Пелтие ефект (Peltier effect). Това означава, че единствената подвижна част вътре може да е перката дето обдухва термодвойките(предполагам като ребра ще са офформени). Съмненията ми се потвърждават и от факта, че устройството е от едно тяло, (не че на този принцип не може да се направи с 2, просто нерационално). още повече че има магнито и електрокалориен ефек, за материал с последното свойство даже има в greentech-bg публикувана статия.
  @Stefan
  Там където работиш, може да е добро решение, но в BG, такива (тук се цените товарят още) технологии ще са меко казано скъпи – 170 W колектор всъщност е около квадратен метър, Пелтие (ако е това) също е полупроводник с немалка площ… ако е 3000 Евро?

 4. Много интересно!!!

 5. […] Соларен климатик на GreenCore Air (4) […]

 6. […] Соларен климатик на GreenCore Air (5) […]

 7. […] Соларен климатик на GreenCore Air (6) […]

 8. George Kanev
  14 Oct 09
  1:05 pm

  Жоро, съгласен съм с теб за предположението ти за принципа на работа на този „гаджет“…. само че този принцип на охлаждане с полупроводникови „термодвойки“ има един основен недостатък – необходима е колкото е възможно по-голяма температурна разлика между полупроводниковия прехода и околната среда……това е ефективно за космоса но не и тук на Земята…

 9. Joro
  15 Oct 09
  9:05 am

  Защо? Мисля, че авомобилните хладилни чанти (които ползват ел. захранване) са с термодвойки, така и процесори се охлаждат, дори май има хирургически уреди ползващи този ефект а не втечнен азот. Факт е че към момента този начин не е енергиино по-ефективен от компресор и е скъпо, но верятно си има предимства.
  Възможно е да е другият принцип (електро или магнито)калоричният, напоследък повече нашмя, но малко вероятно е там да става само с прав ток. То при сегашната електроника тези понятия нямат много значение

 10. Sic transit gloria mundi…Франция внася ток! | Строителство и ремонти
  21 Nov 09
  11:01 am

  […] Соларен климатик на GreenCore Air […]

 11. Vess
  08 Dec 09
  12:39 pm

  Ако се върнем малко назад към времето на н бромлитиевите и амонячни хладилници.Те работеха само с един нагревател без използване на компресор.какво му пречи соларния панел да захранва подобен нагревател плюс правотоков ел.двигател за обдухване на изпарителя .И ето климатика ти е готов.

 12. Поредната играчка без никакво бъдеще… 🙂

 13. мартин иванов
  30 Jul 10
  11:52 am

  Тука нещо не е наред. Не може с такъв малък модул да се захранва климатик, охлаждащ над 50 кв.м. помещение. Едно от трите не е вярно – или модула е по-голям, или помещението е по-малко или въобще не може да се употреби думата ОХЛАЖДА. Laughing Laughing Laughing

  Нека да приемем, че климатика е супер добър и има коефициент на преобразуване 5 (което не е вярно за системи въздух-въздух). При това положение максималната топлинна мощност, която може този климатик да изхвърли от помещението е не повече от 850W. Едно нормално помещение има загуби от около 70-90 W/m2. Следователно този климатик трудно ще охлади помещение, по-голямо то 10m2. За отопление важи същото.

  А акумулатора при липса на слънце – това вече е подигравка. Трябва да е поне 100 Ah, за да побере в себе си 1 kWh енергия, необходима за еднодневна работа. Ами че той панела не може да даде толкова енергия и в най-слънчевия летен ден. То въобще панела едвам ще насмогва на вентилатора, да не говорим за климатика. А за акумулатора въобще няма шанс да остане каквато и да било енергия.

  С две думи:
  Според мене всички параметри са доста изсилени (няколко пъти). Ако си купите такъв климатик, вероятно ще се сдобиете с един бръмчащ вентилатор, но за някакво сериозно охлаждане и дума не може да става.

  Точно преди 2 седмици си смених климатика на кабинета, защото не можеше да насмогва и духаше топло. Стария климатик беше 1200W, новия e 1920W. Помещението е с площ 18-20 кв.м. Правете си изводите. Laughing Laughing Laughing Как ли би се охлаждало същото това това помещение със 170W климатик, след като 1200 не успяха, и то при 2-3 пъти по-малка площ. Laughing Laughing Laughing

  Може би ако помещението е без врати и прозорци и ако е изолирано с 20 см фибран и ако никога не се влиза и излиза от него и ако въздуха не се подменя – може би някакси ще му се намали температурата с няколко градуса. Laughing Laughing Laughing

 14. nikola
  13 Jul 15
  8:46 pm

  nikade ne mi stana qsno.Slanchev kolektor shte dava li tok na klimatik

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>