GreenTech-BG

Българският сайт за зелени технологии

Слънчевата къща в Синсинати

August 16, 2008


Студентите, изучаващи архитeктура, физика и инженерни специалности от University of Cincinnati това лято имат специализирани обучения в т.нар. „Слънчева къща”. Те включват експерименти по създаване на нови домакински уреди, използващи топла вода от соларните инсталации. Също така се търсят различни начини за генериране на електричество и ползването на топлата вода като един вид домашна „батерия”.

Самата къща има уникален дизайн. Вътрешният двор е покрит със 120 соларни тръби, водата в които се загрява от слънцето и след това се превръща в енергия.
Един от проектите е на студента по архитектура Adam Saltzman, който е конструирал сушилен шкаф, където дрехите се сушат с топла вода от соларната инсталация.Тя преминава през тръби в основата на съоръжението, затопленият въздух се издига и суши поставените на закачалки дрехи, които след това почти не се нуждаят от гладене. Чрез специален адаптер топлата вода може да се подава и към конвенциалните сушилни. „Надяваме се, че скоро тези адаптори ще бъдат добавени като задължителен аксесоар към сушилните”- казва Anton Harfmann, ръководител на проекта.

Todd Kolloff от UC пък ръководи експеримент за генериране на електричество на база на добре познатият Seebeck effect. Цистерна се пълни с топла вода от соларната инсталация /обикновено температури от 80-90 0С се достигат много лесно/. Към нея е прикачен термо-електричен модул, който от едната страна се загрява с тръби, захранвани с тази вода, а от другата страна се охлажда със студена вода. Термоелектричният панел произвежда директно електроенергия в резултат на температурната разлика.

По материали от: ScienceDaily

Био на автора: Севдалина Пеева:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.
Теми: алтернативна енергия, алтернативни енергийни източници, вода, възобновима енергия, генератори, Екология, електричество, Енергийна ефективност, енергия за дома, енергоспестяване, инженерни предизвикателства, слънчева енергия, слънчева къща, слънчеви панели, соларни панели, съхраняване на енергия, Технологии за дома, чиста енергия

 1. […] Слънчевата къща в Синсинати (0) […]

 2. […] Слънчевата къща в Синсинати (1) […]

 3. […] Слънчевата къща в Синсинати (1) […]

 4. […] Слънчевата къща в Синсинати (3) […]

 5. Tonchev
  27 Jul 10
  10:00 pm

  Термоелектрическият ефект е познат отдавана. Устройствата , с които се получава електричество не са мнго скъпи, но техният коефициент на полезно действие е много нисък. Много по ефективно е да се ползват термопомпи (климатици), чиято ефективност може да достигне 600% !!!. Те могат да се захранват с електрически ток от фотоволтаици и заредени от тях акумулатори. Такава електросистема също не е ефективна, Крайният добър ефект се постига от климатиците. Но най-евтиното решение е директното използване на слънцето и подпочвена топлина/студенина.
  Повече вижте на http://www.b2b.bg/intelligentplus.html

Добавете коментар

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>